Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pörgés, forgás, kacagás

2008.12.12

Főszereplő: Gyerek
Szereplők: Apa, Anya, Keresztapa, Keresztanya, Bába, Pap
Kellék: 7 db szék

A vőfély vagy a ceremóniamester a táncparketten elhelyez 7 széket, körben, kifelé nézve. Ezután megkéri a vőlegényt és még 3 férfit, 3 nőt, hogy fáradjanak oda és foglaljanak helyet. Majd felosztja köztük a szerepeket: Gyermek, Anya, Apa, Keresztanya, Keresztapa, Bába és Pap. Miután ez megtörtént, elmondja a játékszabályt: a színészeknek egyetlen szót sem kell szólniuk, aki meghallja a szerepkörét, az feláll, fut egy kört a székek körül és visszaül a helyére.

Fontos tisztázni az irányt: óramutató járásával megegyezően vagy ellentétesen fussanak.

---------------

Egy kis faluba örömhír érkezett egy kicsi családhoz. Türelmetlenül várták a gólyát, aki a Gyerek hírét hozta. Az Apuka és az Anyuka már régóta vártak egy Gyerekre. Az Apuka és az Anyuka már a Gyerek születése előtt eldöntötték, hogy ki legyen a Keresztanya és a Keresztapa. Már a Bábával is beszéltek a Gyerek születéséről. Végre elérkezett a nagy nap. Az Anyuka már korán reggel érezte, hogy bármelyik pillanatban megszülethet a Gyerek.

–  Gyorsan – kiabálta az Anyuka az Apukának. Az Apuka gyorsan elfutott a Bábához megmondani neki, hogy a Gyerek bármelyik pillanatban a világra jöhet. Az Apukának messzire kellett futnia, mert a Bába a falu másik végén lakott, a Pappal szemben. Időközben az Anyuka otthon egyre jobban érezte, hogy a Gyerek nemsokára megszületik. Szerencsére az Apuka, a Pap és a Bába időben érkeztek a Gyerek születéséhez.

–  Ó, – kiáltotta az Apuka és az Anyuka, – van egy Gyerekünk, egy saját Gyerekünk, egy szép Gyerekünk, egy egészséges Gyerekünk, egy jó Gyerekünk!

A Bába arca sugárzott az örömtől, amikor megpillantotta a Gyereket. A Pap keresztet vetett, hálásan az égre tekintett, majd a Gyerekre.

Kis idő elteltével a Keresztanya és a Keresztapa felkeresték a Papot, aki megkeresztelte a Gyereket, aki a Keresztapa keresztnevét és az Apa családi nevét kapta. Az egész család mosolygós arccal sétált a környéken, az Apuka, az Anyuka és a Gyerek. A Bába, a Keresztapa, a Keresztanya és a Pap természetesen mind keresztet vetettek, hálásan az égre tekintettek, majd a Gyerekre.

A Gyerek az Apja és az Anyja karjai közt nőtt fel. Minden évben karácsonykor eljött hozzájuk a Keresztapa, Keresztanya, és ajándékot is hoztak a Gyereknek. A Bába, aki a Gyerek Apjának és Anyjának a barátnője volt, szintén eljött hozzájuk. A Pap is megjelent a látogatók között, és megáldotta az Apát, az Anyát, a Gyereket, a Bábát, a Keresztapát és a Keresztanyát.

Az iskolában a Pap megtanította a Gyereket a vallásra. A Keresztapa és a Keresztanya, akik szintén pedagógusok voltak, tanították a Gyereket. Az Apuka és az Anyuka nagyon büszkék voltak a Gyerekükre, aki jó tanuló volt. A Keresztapa és a Keresztanya is örültek, mert azt szerették volna, ha a Gyereknek az életben semmi gondja nem lesz. A Gyerek minden vasárnap ment templomba, és vele az Apuka, az Anyuka, a Bába, a Keresztapa és a Keresztanya. A miséken a Pap szép prédikációkat mondott, keresztet vetett, hálásan az égre tekintett, majd a Gyerekre.

A Gyerek időközben megnőtt. Egy szép napon nagy ünnep volt a családban: a Gyerek megházasodott. A Pap tartotta az esküvőt. A tanuk a Keresztapa és a Keresztanya voltak. Esketés végén az Apa, az Anya, a Bába, a Keresztapa és a Keresztanya gratuláltak a Gyereknek. A Pap keresztet vetett, hálásan az égre nézett, majd a Gyerekre.

És ha meg nem haltak, még ma is futnak. Mégpedig az Apuka, az Anyuka, a Keresztapa, a Keresztanya, a Bába, a Pap és természetesen a Gyerek.